Voorweg 79, 2391 AD Hazerswoude-Dorp
06 - 13861665 (Nathalie) 06 - 46745504 (Kathy)

Clinic Gert van den Hoorn

Afgelopen zaterdag gaf Gert van den Hoorn een super leerzame dressuurclinic op Stal Groenewoude. Hij was vorig jaar in mei ook al bij ons geweest en omdat iedereen zo enthousiast was over zijn lesgeven en advies waren we erg blij dat hij nu weer kwam.

Wie is Gert van den Hoorn

Gert van den Hoorn, eigenaar van paardensportcentrum van den Hoorn in Kootwijkerbroek, heeft al vele ruiters begeleid. Gert is een bekende bij het KWPN, en is vaak te zien bij beoordeling van jonge paarden. Samen met Johan Hamminga maakt Gert maken al zo’n vijftien jaar deel uit van het begeleidingsteam voor de Nederlandse combinaties op de Wereldkampioenschappen voor jonge dressuurpaarden.

De stelling van Gert is:

De gedragenheid is een zeer belangrijk punt binnen de dressuur, maar wordt voorafgegaan door het goed in balans gaan van het paard. Dat is de eerste vereiste. Het paard moet met een ruiter op zijn rug goed in balans en evenwicht kunnen bewegen. Het is dan ook niet precies aan te geven wanneer je als trainer met een bepaalde leerling naar de gedragenheid toe gaat werken. Bij het ene paard is dit eerder aan de orde dan bij een ander. In ieder geval zijn er drie dingen die daar een rol in spelen: de activiteit, de bouw en de kunde van de ruiter. Om een paard goed gedragen te laten gaan is een stuk gymnastische ontwikkeling nodig. Het paard moet los door het lijf bewegen en goed voor het been zijn. Gedragenheid is niet iets dat een ruiter kan afdwingen. Het paard moet zich op een natuurlijke manier gaan gedragen en dat is een logisch gevolg van de gymnastische ontwikkeling. Dat is niet iets wat je specifiek met hulpen oproept. Als een paard er lichamelijk aan toe is, werk je daar logischerwijs naartoe. Van den Hoorn geeft aan dat volgens hem onder meer buigingsoefeningen van belang zijn in het verhaal gedragenheid. “Je werkt aan het gymnastiseren en om het paard ertoe te brengen het achterbeen door te laten treden. Het paard moet zich strekken in de hele wervelkolom. Meestal werk ik dan vanuit de buiging in de oefeningen als voltes en het schouderbinnenwaarts.

 

In groepjes van twee reed je een uur bij Gert waarbij hij hulp en advies gaf van het losrijden t/m het uitstappen.  “Zeer leerzaam en vol verrassende inzichten die ik niet had verwacht. Hij maakt het zo simpel.” Dat was wat meerdere mensen zeiden na afloop van de clinic. Al met al dus weer een super leuke en leerzame dag.

Op naar de volgende gave dressuurclinic 23 februari aanstaande van Danielle van Mierlo.

Indruk van de middag/avond