Voorweg 79, 2391 AD Hazerswoude-Dorp
06 - 13861665 (Nathalie) 06 - 46745504 (Kathy)

FNRS proeven

FNRS proeven

Zodra je zelfstandig met een paard of pony in de bak kan rijden, mag je meedoen aan de F-proeven. Vraag bij twijfel aan je instructrice, Kathy, Nathalie of Noortje of je er al aan toe bent. Een proef rijden lijkt misschien spannend, maar is vooral ook heel leuk. Bij Stal Groenewoude gaat dat in een ongedwongen sfeer en helpen we zo veel mogelijk.

Meedoen
Stal Groenewoude probeert tenminste drie keer per jaar F-Proeven te organiseren. Je kunt je inschrijven en een pony van 1e keuze en 2e keuze aangeven. De indeling wordt door de instructrices gedaan en dat kun je zien op de startlijst die een paar dagen vóór de wedstrijd op de website staat.

Wat is een F-proef?
Bij een F-proef rijd je alleen in de bak en volg je de instructies van de voorlezer. Die leest de proef van ongeveer 5 minuten. Het gaat erom dat je de opdrachten zo netjes mogelijk uitvoert. Een jury beoordeelt hoe je dat doet. Hij of zij let daarbij op de figuren die je rijdt, je tempo en overgangen, je houding/zit en de uiterlijke verzorging. Het is belangrijk dat je goed samenwerkt met je pony en één harmonieus geheel vormt maar het belangrijkste is hoe je rijdt en niet zo zeer hoe je pony het doet.

Inschrijven op het juiste niveau
Bij de eerste keer deelt je instructrice je in de juiste proef passend bij jouw rijniveau (max. F6). Daarna bepalen je resultaten wanneer je doorstroomt naar het volgende niveau.

Naar een volgend niveau
Als je 210 punten of meer behaalt voor je dressuurproef, krijg je een promotiepunt. Er zijn 35 onderdelen, je hebt dan gemiddeld een 6 voor alle onderdelen behaald. Bij de F1 en de F2 is 1 promotiepunt nodig om door te gaan naar de volgende proef. Vanaf de F3 zijn er 2 promotiepunten nodig om door te stromen (je rijdt iedere proef dus minimaal 2x).

F1 t/m F2
De eerste F Proeven bestaan uit stap en draf, zonder galop. Dit zijn de proeven voor de ruiters die net beginnen.

F3 t/m F4
Vanaf de F3 moet je ook galopperen in de proeven en wordt het lichtrijden op het verkeerde been beoordeeld. Je gaat dus in de lessen voorafgaand aan het bovenvermelde niveau goed oefenen of je dit al kunt.

F5 t/m F7
Enkele passen middendraf, halsstrekken, doorzitten en middenstap zijn nieuw. De F Proeven krijgen in iedere proef nieuwe, moeilijkere oefeningen. Zo moet je nu bijvoorbeeld sommige figuren helemaal doorzitten.

De handboeken “Leer paardrijden met plezier” en “Beter paardrijden met plezier” kunnen je heel goed ondersteunen.

Theorie examens
Aan verschillende F Proeven zijn theorie-examens gekoppeld. Dit zijn de F2, F4, F6, F8 en F10. De theorie die je moet leren voor deze examens, staat in het handboek “Paardrijden met plezier “dat je bij Cora kunt aanschaffen. Op de wedstrijddag haal je na het rijden van je proef een vragenformulier bij het wedstrijdsecretariaat. Op dit vragenformulier staan 10 meerkeuzevragen met voor elke vraag 3 mogelijke antwoorden. Je vult het direct in en geeft het terug aan het wedstrijdsecretariaat. Als je niet meer dan 3 fouten hebt, heb je je theorie examen gehaald en wordt dat bijgeschreven in je ruiterpaspoort.

Oefenen
In de week voor de proeven oefen je in de les vaak een paar keer het rijden van een proefje. Zo weet je een beetje wat er komen gaat. Natuurlijk kun je er ook zelf mee aan de slag gaan. Tip: kijk op  http://fnrsvoorruiters.nl/kidspagina/oefen-je-f-proef en oefen de figuren van jouw proef op papier. Je kan ook op youtube filmpjes zoeken van jouw proef, dat is leuk en heel leerzaam.

Wedstrijdkleding
Tijdens wedstrijden moet je natuurlijk wel netjes en veilig gekleed zijn, er is zelfs een officieel wedstrijdtenue! Dat tenue is als volgt: rijlaarzen of jodphurs met chaps,  witte of beige rijbroek. Witte blouse met daarop een rij-jasje met plastron en speld. Een manege clubtrui, effen sweater of witte blouse met lange mouwen + rijbroek mag natuurlijk ook en is ook heel netjes. Bij het officiële wedstrijdtenue zijn witte handschoenen verplicht, bij het andere tenue zijn handschoenen niet verplicht, maar draagt men ze wel dan moeten het witte handschoenen zijn, zodat de jury je handen goed kan zien.

Starten
Op de dag van de wedstrijd zorg je dat je er minstens een uur voor je eigen starttijd bent. Het inschrijfgeld bedraagt € 10 per deelnemer en dient op de dag zelf betaald te worden. Zorg er voor dat je je FNRS ruiterpaspoort bij je hebt.  De tijd op de startlijst kan op de dag zelf nog veranderen. Het kan door omstandigheden uitlopen of inlopen.  Bij de inrijbak en stal is altijd iemand die je dat kan vertellen.

Het FNRS ruiterpaspoort dient voorzien te zijn van een geldige jaarzegel. Een jaarzegel krijg je van de manege op vertoon van het betaalbewijs van de KNHS/FNRS. Als het goed is heb je daar een e-mail over gekregen met als onderwerp ‘Jaarzegel’.

Foto’s
Het kan zijn dat we bij dit evenement foto’s maken. Door deelname aan het evenement, stem je ermee in dat wij deze foto’s kunnen delen via deze site, of onze facebook pagina. Heb je daar bezwaar tegen? Meld dit dan bij je inschrijving.